• Estàs en:
  • Portal nou

Portal nou

Segle XIV. Abat Arnau d'Aranyó (1357-1387). Accés principal del recinte monacal. Inclou la primitiva capella de Ntra. Sra. de Gràcia.

L'entrada principal al recinte emmurallat del monestir es realitza a través del portal nou. Este es resol amb arc apuntat de fàbrica de carreuat i es flanqueja per dos torres ixents, de planta quadrada i acabament emmerletat. En la part superior de l'arc hi ha tres escuts disposats horitzontalment, el de la Corona d'Aragó en el centre i en els extrems les armes de l'abat Arnau d'Aranyó: una branca d'aranyoner i un bàcul. La porta dóna accés a un atri amb volta de creueria que és un dels elements millor conservats del conjunt abacial.

En temps de l'abat Feliu Garíx (1720 - 1724) els acabaments, en forma de corona, van substituir els merlets originals del XIV. A un costat i a l'altre de les torres, cap al nord i cap al sud, s'alcen les muralles exteriors consistents en un mur de planta poligonal amb tres fases constructives evidents dels segles XIV, XVI i XVIII.